Å lytte på podkast i 2015

Podkaster og blogging var web 2.0s største hits for 10 år siden. Blogging utviklet seg i forskjellige retninger, noen retninger assimilert av kommersiell media, andre retninger blir kun assosiert med tjenesten de hører til. Man sier ikke ‘jeg skal mikroblogge på twitter’, men ‘jeg skal tweete (tvitre for de kjempenorske)’. Podkaster var et populært fenomen, men fordi det var et langtidsmedia ble det aldri like populært. Det ble et verktøy, noe nyttig, for de særlig interesserte.

En stabil og god løsning for radiolyttere

Sånn fungerer podkaster fremdeles i 2015. Man finner ikke like mange generelle podkaster, bortsett fra de som er automatisk generert av en radiokanals kringkasting, gjerne like mye i forbindelse med arkivering som podkasting. De fleste podkaster tar for seg et tema og går i dybden. Og det viser seg at podkaster blir stadig mer populære, selv om de kanskje ikke blir snakket om like mye som Twitter eller WikiLeaks.

Populære podkaster

Blant de mest populære podkastene fra 2014 finner man også mange podkaster som går ut som videoer på YouTube – som Joe Rogans morsomme og halvpolitiske podkast «the Joe Rogan Experience». Podkaster man gjerne bruker for å holde seg oppdatert med de viktigste nyhetene, om man kanskje er en av de som ikke kan ta seg tid til å høre eller se på nyheter nøyaktig når de er på, var de desidert mest populære i fjor. Det er interessant å se at «how stuff works» er så populært, for å lære seg nye ting er noe podkaster blir brukt mest til. Kombinerer man en podkast om et tema, for eksempel poker, med annet læremateriale på nett, har man plutselig en komplett skolering.

Her i Norge hører vi mest på NRKs arkiv av radioprogrammer, helst nyheter og underholdning, som stand-up komikere, i følge en titt på iTunes. Men vi kan også finne igjen de samme BBC dokumentarene, teknologipodkasten BBC Click, 60 Minutes og Joe Rogan Experience på topplistene våre, så vi er nå litt kulturelle av oss, vi også.